Informasjon til bedrifter om fagopplæring
Ønsker dere å rekruttere ungdom og gi flere kollegaer muligheten til å bli fagarbeidere?
Her er en hurtigguide som kan hjelpe dere på veien videre.
Ønsker dere å rekruttere ungdom og gi flere kollegaer muligheten til å bli fagarbeidere?
Her er en hurtigguide som kan hjelpe dere på veien videre.
Glass og Fasadeforeningen står for en trygg og sikker fagutdanning. Det er flere veier til fagbrevet. De to mest vanlige veiene er:
Ungdom med interesse for byggfag er på utplassering i bedrift. Både elev og bedrift får mulighet til å bli bedre kjent.
For at din virksomhet skal kunne ansette en lærling må bedriften bli godkjent som lærebedrift. Det stilles krav til at dere har kapasitet og kompetanse til å tilby opplæring til lærlinger.
Godkjent lærebedrift i et håndverksfag betyr at bedriften har fått tillatelse til å ta inn lærlinger for opplæring mot et fag- eller svennebrev. Bedriften godkjennes av fylkeskommunen. For å bli godkjent som lærebedrift må bedriften ha relevante arbeidsoppgaver som oppfyller målene i læreplanen for glassfaget. I tillegg må visse krav fra fylkeskommunen eller andre relevante myndigheter oppfylles, blant annet:
Når en bedrift er godkjent som lærebedrift, kan den ta inn lærlinger som vil få praktisk erfaring samtidig som de jobber mot fagbrev.
Bedriften som vil ta imot elever på utplassering må ikke være godkjente lærebedrifter, men det er en fordel.
Bedriften kan søke om å bli godkjent opplæringsbedrift når de skal skrive lærekontrakt. Vi anbefaler å søke godkjenning på våren, før lærling skal i gang på høsten.
Bedriften kan søke aktuell fylkeskommune om økonomisk basistilskudd for lærlinger.
«Lærlingskolen i Glassfaget» drives av Glass og Fasadeforeningen.
Foreningen tilbyr undervisning med tanke på at lærlingene skal få et positivt møte med teorien som ligger til grunn for Glassfaget.
For å ivareta kravet om at lærlingene skal kjenne til hele fagets bredde, legges det også opp til praktisk undervisning på samlingene. Foreningen har det faglige ansvaret for både teoretisk og praktisk undervisning.
Målsettingen er å ha et utdanningstilbud basert på et godt samspill mellom undervisning på skole og ute på arbeidsplassene. Undervisningen er godt forankret i «Fagbok i glassfaget». Læreboken er delt inn i våre fagområder.
GF Lærlingskole går over seks samlinger à 4 dager, hvor av tre gjennomføres før sommerferien og tre etter.
Opplæringskontorene er et samarbeid mellom bedrifter og virksomheter om opplæring av lærlinger.
Opplæringskontorene kan bidra til å finne riktig lærling til din bedrift, og at lærlingen får riktig og tilfredsstillende opplæring i faget. Opplæringskontoret kan være en god støttespiller for både bedrift og lærling gjennom hele læretiden.
Glass og Fasadeforeningen er fageiere av Glassfaget. Vi har en sentral rolle i forvaltning og oppdatering av læreplan i glassfaget
Glassfaget skal markedsføres som et attraktivt byggfag for ungdom. Derfor har vi en egen landingsside for alle som kunne tenke seg en fagutdannelse i glassfaget.no.
Vi bruker TikTok, Instagram og YouTube for å lede ungdommen inn til vår hjemmeside. Kanalene drives av en egen medarbeider, som selv er lærling som innholdsprodusent.
LES MER: Lærling på GF Arena