AKTUELT

Rune Kalvik i Würth forklarer Robert Boye, Linn-Christin Pettersen, Andre Jenssen, Djoni Ziska og Tore Staum at man må velge riktige skruer og innfesting til ulike typer dekker.

Fokus på sikker rekkverksmontering

Etter at et glassrekkverk blåste ned i Drøbak, lagde Sintef og medlemsbedrifter i Glass og Fasadeforeningen en veileder for rekkverksmontering i ulike typer dekke. – Problemet vedvarer og vi setter nå opp praktisk kurs for rekkverksmontører, sier Jonas van Zwieten Sivertsen.

Rekkverk er i førsteomgang et sikkerhetsprodukt, som skal hindre fall fra nivåforskjeller. Samtidig vil rekkverk ha stor betydning for estetikk og den arkitektoniske fremtoningen til bygg, både private og offentlige. Et aspekt som ofte undervurderes, er hvor avgjørende riktig innfesting til under- og/eller bakenforliggende konstruksjon er for at rekkverket skal opprettholde de produktegenskapene og sikkerhet som er tiltenkt.

Glass og Fasadeforeningen har over tid belyst problematikken rundt feildimensjonering og feilmontering av glassrekkverk. I tillegg utviklet SINTEF, i samarbeid med foreningens medlemsbedrifter, i 2021 en veileder om temaet.

– Samtidig som det stadig oppdages feil her hjemme har vi sett hendelser i utlandet som har fått fatale konsekvenser. Derfor ønsker vi mer fokus på sikre rekkverk.

Solide stolper eller skinner og bruk av riktig dimensjonert glass er ikke alltid tilstrekkelig. Betydningen av riktig innfesting av rekkverk i betong og tre er dessverre fortsatt undervurdert. Ansatte i våre medlemsbedrifter skal være de beste i klassen. Sammen med rekkverksleverandører og vår samarbeidspartner Würth, utvikler vi derfor et todagers kurs som skal gi kursdeltakerne innsikt rundt prosjektering og kunnskap om planlegging, ulike monteringsmetoder og at festemidler må tilpasses de aktuelle prosjekter og konstruksjoner. Bevisstgjøring rundt sikkerhet og ansvar er viktig å belyse, sier faglig leder i Glass og Fasadeforeningen, Jonas van Zwieten Sivertsen.

LES OGSÅ: Lærte om rekkverk

Pilot

Kursdeltakerne på foreningens pilotkurs besto både av leverandører, prosjekterende og montører. Bjørn Eden er byggeplassleder og rekkverksmontør i Sagstuen AS.

Saken fortsetter under bildet.

Foto av Bjørn Edén

Bjørn Edén er en erfaren rekkverksmontør som synes det er viktig å kjenne innholdet i standarder, men det å ha praktisk forståelse er vel så viktig.

– Selv om vi har lang erfaring, synes jeg dette kurset var nyttig. Spesielt er det fornuftig å fokusere mye på den praktiske delen. Eksempelvis at vi kunne se hvor galt det kan gå med feil valg og skruer og at vi ble påminnet om at det er nødvendig å bruke en momenttrekker ved tilskruing, sier han.

– Tilbakemeldingene fra kursdeltakerne fortalte at kurset er nyttig, samtid ser vi at det kan gjøres enkelte justering på kursinnholdet til det første offisielle kurset. Kurset retter seg i hovedsak mot montører og byggeledere, men vi må vurdere om vi også skal skreddersy et faglig program for prosjekterende. Uansett vil vi sette opp først kursrunde i løpet av første kvartal 2025, sier van Zwieten Sivertsen.

Foto av deltakere på GFs kurs for rekkverksmontører.

Følgende meningsbærende passasjerer var med på foreningens pilotkurs for sikker rekkverksmontering. Bak fra v. Torgeir Åndheim (Würth), Artur Olaf Jensen (Glassmester1), Tore Staum (Beslagsgrossisten), Djoni Ziska (Onlevel Nordic Aps), Kim Steien (Sagstuen AS), Kim Andersen (Sørbø Industribeslag) og Rune Kalvik (Würth). Foran fra v.: Bjørn Edén (Sagstuen AS), Jonas van Zwieten Sivertsen (GF), Andre Jenssen (andrejenssen.no), Jørn Berven (Kvams Glass AS), Linn-Christin Pettersen (Q-railing) og Robert Boye (Q-railing).

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto som viser resultatet av en utregning emd energisparekalkulator©GF
Foto av Erlend SchibevaagGlass og Fasadeforeningen
Foto av Eivind HoltaGlass og Fasadeforeningen
Foto av Harald Aase

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298