AKTUELT

Faglig leder Trond Belkasmi t.v. og glassfagarbeider Emilian Skowronski hos Glassmester Rolf Berglund har begge erfaringer fra antikvariske prosjekter. Belkasmi samarbeider ofte med Riksantikvaren og Byantikvaren. Foto: Adam Stirling

Spisskompetanse på antikvariske vinduer

Vinduene i den verneverdige villaen til Norsk-Tysk Handelskammer i Oslo skulle bevares, og samtidig være energibesparende. Glassmester Rolf Berglund fikk oppdraget med å gjennomføre rehabiliteringen.

Norsk-Tysk Handelskammer ønsket energieffektive tiltak, og kontaktet Michael Lommertz i Zero emission studio (ZEMS) for å få gjort noe med det høye energiforbruket. Selv om eiendommen ble grundig rehabilitert i 2016, ble det av ulike årsaker ikke foretatt en fullverdig energirehabilitering av hovedbygningen.

– Jeg kom med forslag til flere ulike tiltak. Det første jeg foreslo var å gjøre noe med vinduene. Vi hadde valget mellom å erstatte de med nye, trelags glass og i størst mulig grad gjenskape det originale utseendet, eller beholde de gamle vinduene og supplere med vakuumglass på innsiden. Vi så verdien av de originale vinduene på den verneverdige fasaden. Karmene var i ganske bra stand, så det var relativt enkelt å foreslå to-lags vakuumglass, forteller Michael Lommertz.

Ivar Nilsson i AGC leverte vakuumglasset Fineo, og Glassmester Rolf Berglund AS utførte vindusrestaureringen.

– For å finne riktige løsninger var Tronds erfaringer til stor hjelp. Som arkitekt likte jeg å samarbeide med håndverkere. I stedet for at vi skal sitte på et kontor å prosjektere det andre skal utføre, liker jeg å jobbe for å finne løsninger i fellesskap, sier Lommertz.

Erfaring med verneverdige bygg

Faglig leder Trond Belkasmi hos Glassmester Rolf Berglund har spisskompetanse på rehabilitering av antikvariske vinduer i verneverdige bygg, og samarbeider ofte med Riksantikvaren og Byantikvaren.

– Er fasaden bevaringsverdig ønsker man ikke å skifte vinduer utvendig. Energikravene må løses på innsiden. Vi så det var å mulig bruke de opprinnelige rammene. Vi tok ut det gamle glasset og satte inn vakuumglasset. Karmene måtte delvis bygges om. Det er nitid arbeid, men ikke spesielt vanskelig hvis man har kunnskapen og gjør det riktig. Vi måtte også sikre utlufting. Tetter du helt på innsiden med god-U verdi og godt klimaskjold, må man ha lufting på utsiden. Ytre og indre vindu kan ikke begge være tette. Da blir det vått, råte og kondens. For å unngå dette trenger vi kunnskap rundt det med varmetransport og utlufting, sier Belkasmi.

I dag er det nesten ikke mulig å se at glassene er skiftet. Vakuumglasset isolerer like godt som nye, moderne trelags vinduer.

Foto av rehabiliterte vinduer og vakuumglass

Det er viktig for byggherren å ta vare på byggets historie i rehabiliteringen. For å gjenskape byggets opprinnelige uttrykk, er de gamle vinduene med rammer og smijerns sprosser bevart. På innsiden er de supplert med vakuumglass. Selv om glasset er mye slankere enn et tradisjonelt trelags glass, gir den samme termiske ytelse.

– Dette er at av de første rehabiliteringsprosjektene i Norge som bruker vakuumglass og jeg tror denne glasstypen vil bli en del av framtiden. Skal man oppgradere fredete og bevaringsverdige bygg må man gjøre det på innsiden. Jeg tror vi ligger i tet for den boomen som vil komme. Bevaring, rehabilitering, gjenbruk og ombruk er definitivt blitt en trend og en del av byggebransjen framtid. Jeg synes det er gøy, for det går an å løse ved å bevare det eksisterende, samtidig som en energi-oppgraderer innvendig, sier Belkasmi.

Fagmann fra Polen

– Emilian Skowronski har gjort en glimrende jobb for oss. Han er glassfagarbeider med EU fagbrev fra Polen og har også tatt Akershus bygningsvernsenters kursrekke for håndverkere. Emilian har erfaringer fra mange antikvariske prosjekter. Vi har til enhver tid to mann gående på antikvarisk rehabilitering, forteller Trond Belkasmi.

Glassmester Rolf Berglund har antikvariske oppdrag over hele landet. Belkasmi har alltid likt restaurering, og tok Bygningsvern 1 på fagskolen for å få økt kompetanse på området.

– Jeg har alltid interessert meg for historie, og synes det er gøy å jobbe med historiske bygg. Historisk museum var et morsomt prosjekt, Engelskmannsbryggen i Henningsvær likeså. Der byttet de ut det gamle glasset med munnblåst glass. I tillegg er det smart med en nisje som ikke alle konkurrerer i.

Siste saker fra nyhetsrommet

Foto av Harald Aase

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298