Alle gode ting er 20

21.12.2017 10:06

17. desember 1998 inviterte Øystein Havik og SapaFront til Juletrelunsj for første gang. 7.000 utdelte juletrær og over 10.000 registrerte besøkende bekrefter at arrangementet er blitt en god faglig tradisjon. – Etter 20 Juletrelunsjer på rad, synes jeg det fortsatt er like moro, sier Havik.

Bildetekst

Øystein Havik, Frank Føleide, Trude Steen, Kristian Sivertsen og Erland Rønning har hatt en travel førjulstid.
Målgruppen for Juletrelunsjen er arkitekter og entreprenører og den arrangeres i desember hvert år. Gjestene får møte byggevareleverandører som presenterer sine nyheter og knytter kontakter for pågående og fremtidige prosjekter.
I 1998 var det 84 deltakere som ble tatt i mot av Leca (nå Weber), Skandiglass AS (nå Saint-Gobain Bøckmann), TrioVing (Assa Abloy fra 2018), Optiroc (nå Norgips), og SapaFront (nå Hydro) på Radisson SAS Scandinavia i Oslo. For 2017 utgaven ble gjestene invitert til Stavanger, Bergen, Trondheim eller Oslo. Vertskap var Hydro, med merkevarene Sapa og Wicona, Trio Ving, Assa Abloy Entrance Systems, Weber, Norgips og Pilkington.
– Juletrelunsjen hadde sin opprinnelse hos våre svenske kollegaer. Vår nasjonale variant av den svenske modellen, er blitt populær. Vi er både stolte og glade over responsen. For oss i Hydro er Juletrelunsjene et nyttig arrangement for å treffe kundene på en uformell møteplass. Vi får vist frem produkter og nyheter for begge varemerkene WICONA og Sapa, og samtidig ha en dialog om aktuelle prosjekter, forteller Havik.
Øystein Havik er i dag salgssjef i Hydro Building Systems med ansvar for Sapa.
Gjennom årene har det vært ulike leverandører involvert. Sapa/Hydro, Norgips og TrioVing har vært med siden starten.
– Av ulike grunner har det vært enkelte utskiftninger av leverandører. Den mest stabile merkevaren vi har hatt har faktisk ikke noe med byggevarer å gjøre. Juletreservice i Aust-Agder leverte 100 juletrær det første året. Samme selskap har levert norskproduserte juletrær hvert eneste år, til sammen nær 7.000 trær altså, sier Havik.
Som en liten kuriositet legger Havik til at juletreselgeren i starten krevde kontant betaling.

Når Trondheim Glassmesterlaug samles til faglig lag inviteres alle medarbeiderne i medlemsbedriftene. Denne gang var 45 deltakere på plass på fagmøte hos Riis Glass og Metall AS. Vertselskapet, Riis Montasje AS, Riis Dør og Vindu AS, Riis Bilglass AS, Daaland Glass og Fasade, Svanholm Glass, Glassmaker´n, Glassmester Kaare Larsen & Co, Ramlo Glass AS og EW Glass & Plast utgjør i dag medlemsmassen.
Styret består av Robert Revdal (Oldermann), Robert Nøsen og Ingulf Stensås.
Naturlig nok er medlemmer og styret opptatt av fagutdanning og kompetansebygging på alle nivåer. Lauget er opptatt av både rekruttering av flere lærlinger i glassfaget, få flere såkalte praksiskandidater til faget og sikre glassfaglig fordypning på høgskolenivå. Viktigste sak er imidlertid fornyelse.
– Vi trenger en fornyelse og et generasjonsskifte. Generalforsamlingen vedtok tidligere i år en handlingsplan som konkret handler om å skape mer aktivitet og engasjement. Fagmøtet hos Riis Glass og Metall AS er en konsekvens av vedtaket og forhåpentligvis starten på en fornyingsprosess, sier sekretær og styremedlem Ingulf Stensås.
– Er det vanlig å invitere medarbeiderne i bedriften?
– Uvanlig er det ikke. For oss er det i alle fall en bevisst strategi. Mange av bedriftenes medarbeidere utfører krevende jobber, men kan mangle kunnskap i deler av fagets bredde. Vi mener at alle som arbeider med glass må være svært godt kjent med materialenes egenskaper og produktenes muligheter, samt regelverket.
– Deltakerantallet denne gang bekrefter at vi gjør noe riktig og at medarbeiderne er interessert i å lære mer om faget vårt, sier Stensås.

Fagbrev som praksiskandidat
Alle med 5 års arbeidspraksis fra glassfaget kan gå opp til fagprøven som praksiskandidat. Stadig flere bedrifter og deres medarbeidere benytter seg av ordningen. Bedriftene i Trondheim Glassmesterlaug har ambisjoner, på vegne av sine ansatte, om at flere sikrer seg fagbrev gjennom denne ordningen.
Temaet ble aktualisert ved Per Henning Graffs deltakelse på fagmøtet hos Riis Glass og Metall. Graff er prosjektleder i Glass og Fasadeforeningen. Ett av ansvarsområdene er foreningens «Kurs i glassfaget for praksiskandidater». Kurset arrangeres normalt i samarbeid med Kongsberg Videregående skole – Glassfagsenteret.
– Vi lytter til våre medlemsbedrifter og om foreningen får en formell henvendelse om å bidra til et slikt kurs i Trondheim, så skal vi selvfølgelig vurder mulighetene. Lauget og foreningens motivasjon er likevel ikke tilstrekkelig. Kandidaters egen motivasjon er helt avgjørende. Vi må huske at vår bransje dekker et stort fagområde, og i tillegg skal det kunnes en del om regelverk og standarder. Man må kunne noe om alt og det er ikke mange av bedriftene som leverer i hele fagets bredde. I tillegg til å gjennomføre et krevende kurs, må den enkelte kandidat jobbe aktivt for å skaffe seg et bredt faglig grunnlag for å ta fagprøven. Dessuten må både bedriftsleder og kandidat forstå omfanget og de investeringene en slik utdanning krever. Enhver utdannelse er nemlig å betrakte som en investering for både bedriften og medarbeideren. Kompetente medarbeidere sørger for at kunden får de varer han eller hun skal ha, og gir de riktige råd i forhold til funksjoner og egenskaper i glasset og i forhold til regelverket, sier Graff.

LES OGSÅ: Vil revitalisere laugene

Fakta
Et laug er gjerne lokal sammenslutning av håndverkere og håndverksbedrifter, dannet med fokus på å ivareta standens faglige, politiske og økonomiske interesser. Glassfaget har lange tradisjoner og historien starter med stiftelsen av Trondhjem Glassmesterlaug i 1681. Deretter ble Christiania Glassmester og forgyllergruppe, senere kalt Oslo Glassmesterlaug, stiftet i 1886. Bergen Glassmesterlaug ble stiftet i 1910 og Vestfold- og Telemark Glassmesterlaug ble stiftet 1970.
Kilder: Store Norske Leksikon og Glass og Fasadeforeningen.

Gunn Weiby, Nordmarkens Fasader AB. Foto.

Gunn Weiby på plass i Sverige

Etter 27 år i henholdsvis Saint-Gobain Bøckmann og GlassTeam as er nå Gunn Weiby på plass hos sin nye arbeidsgiver. – Jeg er blitt tatt vel i mot hos Nordmarkens Fasader AB og jeg ser frem til å bidra i satsingen i det norske markedet, sier Weiby.**SEPARATOR** Nordmarkens Fasader AB produserer blant annet aluminiumsfasader, – […]

Sandra Dutard (Riis Bilglass), Ingulf Stensås (sekretær i styret), Kaare Larsen (Glassmester Kaare Larsen & Co), Roger Thorvaldsen (Riis Glass og Metall), Jannicken Kristoffersen (Daaland Glass og Fasade og Erlend Ramlo (Ramlo Glass AS) har visjoner for Trondheim Glassmesterlaug. Foto.

Vil at flere skal få fagbrev som praksiskandidater

Glass og Fasadeforeningen feirer i år 100 år. Første setning i foreningens jubileumsberetning lyder; Trondhjem Glassmesterlaug stiftet i 1681. En av Norges desidert eldste bransjeorganisasjoner lever fortsatt. – Men vi trenger å fornye driften og motivere medarbeiderne til å etterutdanne seg, sier et samlet laug.**SEPARATOR** Når Trondheim Glassmesterlaug samles til faglig lag inviteres alle medarbeiderne […]

Ønsker nytt system for innsamling av returglass

Fra NGs anlegg på Øra i Fredrikstad sendes i løpet av ett år 7.- 8.000 tonn glass til Glava i Askim. Isolasjonsprodusenten trenger til sammen 26.000 tonn til sin to fabrikker i Askim og Stjørdal. For å dekke behovet importeres emballasjeglass fra Sverige. Kvaliteten på det norske returglasset fra bil- og bygningsbransjen er i følge […]